idezojelek

A történelem főutcáján

Félre kell tenni az egyéni érdekeket, és meg kell védeni az önkormányzatokat a hiénáktól!

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely
Cikk kép: undefined

Harcos hangvételű, lendületes beszéddel nyitotta meg az önkormányzati kampányt Szentkirályi Alexandra, Budapest Fidesz–KDNP-s főpolgármester-jelöltje, s az elmúlt napokban országszerte eldördült a startpisztoly: megkezdődött az ajánlások gyűjtése és a küzdelem a polgármesteri és az európai, illetve önkormányzati képviselői helyekért. Budapesten és sok más településen tehát lehetőség nyílik a nagy revansra, az öt évvel ezelőtti kudarc kiegyenesítésére vagy éppen a győzelem megvédésére.

2019-ben egy tizenhárom éven át töretlen sikerszériát szakított meg a baloldal váratlanul jó szereplése. Bár a kitartók és kitartottak már évek óta próbálkoztak egy középutasnak látszó szövetség összegrundolásával, de a ma dollárbaloldalként azonosított képződmény első sikeres bevetése az előző önkormányzati választáson történt meg. A fordulatnak sok oka és előzménye volt: az emberek egy része ráunt a „nyugodt erőre”, az addigi eredmények őrzése és gyarapítása helyett valami új, izgalmasat akart. 

A máskor az utolsó töltényig küzdő Fidesz–KDNP a 2019-es kampányban egyáltalán nem követte a változó közhangulatot, szinte előreengedték az új kérőket, miközben a jobboldali média a csaknem totális közösségimédia-cenzúra, a promóciós fiókok általános blokkolása miatt megbéklyózva küszködött. Erre jött, mintegy KO-ként Borkai Zsolt győri polgármester lelepleződése, így a baloldalnak nem volt más feladata, mint országszerte teleragasztgatni a fideszes plakátokat az ­adriai botrányhős csupasz hátsójával.

Az elmúlt hét kampányeseményei ugyanakkor átütők voltak: Szentkirályi Alexandra szokatlan határozottsága, Menczer Tamás markáns debütálása és a most részletesebben nem taglalt, de erőt sugárzó, magabiztos pénteki miniszterelnöki beszéd is azt jelezte: ezúttal nem lesz pardon. A kritikus világpolitikai helyzetben nincs helye udvariaskodásnak és előzékenységnek, elő kell venni a görbe szablyát és a legjobb formánkat, mert az ország és Euró­pa túlélése a tét!

Ráadásul a dollárbaloldal kiváló kampánytémát szolgáltat: az önnön ötéves teljesítményét.

Így ezúttal nem a szédítő bülbülénekekkel kell versengeni, hanem nemes egyszerűséggel közszemlére kell tenni az eredményeket. Abból pedig a másik térfélen alig akad. Néhány túlélőösztönnel megáldott, dörzsöltebb balos polgármestert leszámítva szinte mindenütt totális lebőgésről beszélhetünk, amatőr, de ipari mértékű tolvajlással megspékelve. Az egymást érő veszedelmek, világválságok és az itthoni gazdasági bajok ugyanakkor kikezdték a választópolgárok türelmét, sokakban bosszúvágy munkál személyes egzisztenciájuk megroppanása, a lehetőségek szűkülése miatt. Ezért nem előre lefutott meccs a júniusi választás, s félő, hogy sok helyen újra az enyveskezű piti bűnözők, filléres hazaárulók és egyéb Demszky-klónok vihetik el vagy tovább a polgármesteri helyeket.

A gondolkodó, tudatosan döntő polgároknak ezért is tanácsolom újra meg újra, hogy ne veszítsük szem elől fő céljainkat és érde­keinket, s fásultságból, egyéni keserűségek okán vagy csak simán a napi rutint járva ne engedjük ki a kezünkből a kezdeményezést! Ne feledjük el, mennyit kellett küzdeni a valódi rendszerváltoztatásért, a fél évszázadon keresztül pöffeszkedő elvtársak és tanácselnökök kiszorításáért, az elnyomás, az igazságtalanság felszámolásáért, a mindent belepő szürke por kitakarításáért.

A Fidesz vezette nemzeti-polgári szövetség a 2006-os helyhatósági győzelemcunami, majd a 2010-es kormányváltást követő alkotmányos és morális reformok révén új politikai kultúrát, egy sajátos, hungarikumszámba menő kormányzati rendszert teremtett. Természetesen nem abban az értelemben, ahogyan azt Magyar Péter szövegírói vagy David Pressman elképzeli, 

hanem abszolút pozitív módon: megértve az alapvetően kritikus és rebellis magyar néplélek sajátosságait és felmérve a Trianonban körbenyírt ország szerkezetéből fakadó realitást, a központi irányítás szükségét.

Így a fékek és egyensúlyok hamis rendszerére építő liberális demokrácia helyett fokozatosan egy új rendszer jött létre, melyben a hatalomgyakorlás a politikai kormányzás és az önkormányzatiság között oszlik meg. Nem véletlen, hogy ebben az apránként kimunkált, új rendben, ebben a plebejus, illiberális demokráciában az ispán és a polgármester közösen képviseli az államot, a közszférát. A legtávolabbi hivatalokban sem megkerülhető kormányzati erőt a politikai szövetség masszív parlamenti többsége adja, míg a helyi érdekeket az önkormányzat érvényesíti, közvetlenül és személyesen felelve a választóknak. A két erő közti határmezsgye helyes kijelölése persze örök vita – jogos – tárgya, így például én sem hiszem, hogy a városi múzeumot vagy a helyi útfejlesztést Budapestről kellene felügyelni, miközben az országos szolidaritáson alapuló egészségügyi ellátórendszernél vagy a minden gyereknek járó közoktatás terén valóban jobb, ha erős kormányzati irányítás érvényesül. 

Az is biztos, hogy a sokáig fontos szerepet betöltő és ma is príma emberekkel teli vármegyei önkormányzatoknak több jogkört kellene (vissza)adni. Legalább annyit, amennyit a fővárosi önkormányzat birtokol.

Mindenesetre a fentiekből következik, hogy a helyhatósági választásnak nem lett kisebb a tétje, s ezért fontos, hogy az önkormányzatok ne váljanak a dollárbaloldal komisszárjainak a játszóterévé, sem pedig a központi kormányzás kinyújtott csápjává, hanem valóban a helyi érdeket képviseljék.

Természetes folyamat, hogy mióta a dollárbaloldal a legkülönfélébb színekkel álcázza magát, a mieink még inkább nyílt sisakkal küzdenek. Így lett a narancssárga pártlogó a hitelesítő pecsét a jelöltek plakát­jain, ami világossá teszi, hogy ki a nemzeti oldal valódi favoritja. A Fidesz–­KDNP-s támogatás, a választókerületi elnökökkel való együttműködés mégsem járhat alávetett szereppel. Egy jó önkormányzati politikus települése érdekében sáfárkodik a kormányzati és pártkapcsolataival, de sosem feledi, hogy a hivatali szobájából kilépve a helyi polgárok kérdő tekintete várja, az ő bizalmukért kell újra és újra – tettekkel, jó döntésekkel – megharcolnia.

Elsőre kissé furcsának tűnhet, hogy mindezt egy olyan politikus szavaival támasztom alá, aki most a kormányzati akarat legmesteribb képviselője és végrehajtója: Rogán Antaléval. Mégsem oktalanul teszem. 2006. október 18-án, a gyurcsányi machinációk révén felprédált tévészékház üszkös épületének szomszédságában, a Kossuth téren a hónap elején megtartott önkormányzati választás egyik bravúros győztese, Rogán Antal szólalt fel. Az őszödi beszéd kiszivárgása után egy hónappal, de még a rendőrterror október 23-i kicsúcsosodása előtt ultimátumot adtak Gyurcsánynak a távozásra. Ő persze nem élt evvel, újra maga köré manipulálta a szocikat, az SZDSZ hűségét pedig szokás szerint a mi pénzünkből fizette ki, így a kormányváltásra még négy évet kellett várni. 

Az önkormányzatokban viszont földcsuszamlásszerű változás történt, a népharag a legtöbb településen (Budapesten is csak hajszálon múlott!) kimozdította a hatalomból a sokszor a Rákosi-éra óta ott élősködő klikkeket és dinasztiákat. 

Az akkor 34 éves Rogán – a Belvárosban zajló drámai jelenetek ellenére – helyi szövetséget tudott létrehozni a nemzeti oldal és a változásban érdekelt baloldaliak között, mintegy a mai nemzeti együttműködés előképeként, így legyőzte a múlt embereit.

Ilyen előzmények után – a Magyar Nemzet korabeli tudósítása szerint – így érvelt a Kossuth téren: „Az október 1-jei választások és a mai sorsfordító események legfőbb tanulsága, hogy abból a slamasztikából, amibe a Gyurcsány-kormány vezette az országot, csak együtt bírjuk kirángatni – baloldaliak és jobbolda­liak egyaránt. Amit a Gyurcsány-kormány tett, nem a józan, tisztességes gondolkodású baloldali szavazók tudtával és jóváhagyásával, hanem csak a nevükben tették, s ezzel a józan gondolkodású baloldaliak többsége nem is ért egyet. A II. világháború óta Magyarország először 1956-ban lépett a történelem főutcájára, másodszor 1989–90-ben, s most újra a történelem főutcáján járunk, az ország ismét megmutatta: különbséget tud tenni igazság és hazugság között […] A kerület lakói, balolda­liak és jobboldaliak, konzervatívok és liberálisok, vagy épp, ahogy mondani szokták, belgák, semlegesek példamutatóan helytálltak ebben a nehéz helyzetben.”

Akkor, 2006. október elsején született meg az új nemzeti összefogás, amely végül elsöprő diadalt aratott a böszmekormányzás fölött. Ez az egység, a különféleképp gondolkodó, olykor kritikus, de mégis nemzeti érzelmű magyarok széles szövetsége máig kitart. Június 9-én ezt a fáradságos munkával kialakított sajátos magyar utat kell újra megvédenünk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.